Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pátek, 26. července 2019 (12:23) Pavel Jelínek

Potraviny a cestování autem?

Jaké potraviny jsou vhodné pro cestování autem?

  • Správné jídlo je důležité, pokud sedíte za volantem dlouhé hodiny

  • Řízením se spálí 1000 až 1350 kilokalorií za den

  • Těstoviny, rýže, cibule a rajčata nejsou pro řízení vhodné

  • Dehydratace je pro řidiče stejně nebezpečná jako požití alkoholu

 

Praha, 26/07/2019. Prázdniny a dovolené jsou v plném proudu a mnoho lidí podniká dlouhé cesty automobilem. Pro zajištění hladkého průběhu je velmi důležité věnovat pozornost tomu, co jíte před zahájením jízdy i v jejím průběhu. Požití nevhodných potravin může způsobit ospalost, únavu, pocity úzkosti nebo poruchy trávení. To má pak negativní vliv na koncentraci řidiče, což výrazně zvyšuje riziko nehody. Slovy Dr. Mari Carmen Lópezové z lékařského střediska SEAT CARS „nestačí si říci, že to za chvíli přejde. Musíte být zcela schopni vnímat a ovládat, cítit se co nejlépe. A k tomu přispěje i požití správného jídla“.

Kilokalorie za volantem: Řízení je aktivitou, při níž se spálí 1000 až 1350 kcal za den. Je tedy porovnatelné s odpočinkem. Řidič proto nepotřebuje přijímat velká množství jídla. Stačí 2000 až 2500 kcal za den. Ale „nikdy byste neměli usedat za volant s prázdným žaludkem, protože byste mohli trpět nízkou hladinou cukru v krvi a mohla by se vám začít točit hlava. Bolesti břicha navíc zkracují dobu, po kterou se dokážete soustředit, protože vaše mysl se bude zabývat jinými záležitostmi“, vysvětluje Dr. Lópezová.

Malé porce v pravidelných intervalech: Velké porce vedou k ospalosti, bolestem břicha, pálení žáhy a plynatosti. Všechny uvedené symptomy negativně ovlivňují schopnost soustředit se. Pokusy prokázaly, že například po obědě klesá výkonnost o 10 %. Dr. Lópezová doporučuje „dělat časté zastávky a jíst malé porce. Po hlavním jídle se vydejte na patnáctiminutovou procházku, nebo si zdřímněte, abyste si vyčistili mysl“.

Nevhodné potraviny: Smažená, kořeněná jídla a omáčky se mohou stát překážkou bezpečné jízdy. Za volantem je také nejlepší vyhnout se rýži, luštěninám a těstovinám. Vzhledem k tomu, že je řízení aktivitou, která nevyžaduje velký příjem kalorií, nedoporučuje se jíst příliš mnoho sacharidů, způsobujících nadýmání. Kromě toho jsou snadno stravitelné a velmi brzy byste cítili znovu hlad. Přestože jsou citrusy, cibule a rajčata zdravými potravinami, pokud jich sníte příliš mnoho, mohou způsobit reflux žaludečních kyselin. Čeká-li vás celodenní cestování automobilem, je vhodné se jim vyhnout.

 

H2O, nejdůležitější „palivo“: Podle studie, zveřejněné univerzitou Loughborough z Velké Británie a Evropským institutem pro hydrataci, se řidiči, kteří nejsou dostatečně hydratovaní, dopouštějí stejných chyb jako řidiči s 0,8 promile alkoholu v krvi, tedy jako by vypili 4 skleničky vína. Nejběžnějšími projevy jsou nechtěná vyjetí z jízdního pruhu, opožděné reflexy při brzdění a nebezpečná jízda po krajnici. Podle Dr. Lópezové „může dehydratace vést k pocitům točení hlavy, zvracení a v nejextrémnějších případech dokonce ke ztrátě vědomí“.

Z toho důvodu je zásadní pít, a to zejména za horkého počasí a při každém zastavení. Nejlepší je čistá voda, ale může být také smíchána s ovocnou šťávou nebo nealkoholickými nápoji. Co se týče kofeinu, Dr. Lópezová zdůrazňuje, že „dva šálky kávy nebo čaje během dne vás sice mohou pomoci udržet ve střehu, ale mohou také způsobit neklid“. Pití energetických nápojů za jízdy je naprosto nevhodné.

Můžete jíst nebo pít za jízdy?: Pravidla silničního provozu ve většině evropských zemích to výslovně nezakazují. Obě činnosti však mohou rozptylovat pozornost řidiče a omezovat volnost pohybu. Studie univerzity v Leedsu (Velká Británie) došla k závěru, že reakční doba při jezení se prodlužuje o 44 %. Například ve Španělsku může být řidiči, který jedl nebo pil během řízení, udělena pokuta 200 eur. Ve Velké Británii hrozí pokuta 100 liber a odečtení tří bodů. Proto by měla být ke svačině a doplnění tekutin používána odpočívadla.

Menu pro řidiče:

. Snídaně: dva plátky toastového chleba s vařenou šunkou nebo sýrem

ovoce

káva nebo čaj

. Svačina: vegetariánský sendvič a voda

. Oběd: salát

grilované nebo pečené maso či ryba

ovoce

voda a káva nebo čaj

. Svačina: ovoce, jogurt a voda

Dr. Lópezová doporučuje toto menu, protože „dodá potřebné živiny a je dostatečně lehké, aby nezpůsobilo vážné zažívací a žaludeční potíže“.

 

Video zde:

 

 

 https://youtu.be/c4Q3vEyQMgI

SEAT je jedinou společností ve Španělsku v odvětví automobilového průmyslu s kompletní škálou činností zahrnujících návrh designu, vývoj, výrobu a prodej osobních vozů. Nadnárodní společnost se sídlem v Martorellu (Barcelona) je členem koncernu Volkswagen Group. SEAT vyváží 80 % svých vozidel a působí ve více než 80 zemích na všech pěti kontinentech. V roce 2018 prodal SEAT 517 600 vozidel, což je nejvyšší počet v 68leté historii značky, a dosáhl zisku po zdanění 294 milionů eur a rekordních příjmů z prodeje téměř 10 miliard eur.

 

Skupina SEAT zaměstnává více než 15 000 kvalifikovaných pracovníků ve třech výrobních závodech Barcelona, El Prat de Llobregat a Martorell, kde vyrábí velmi úspěšné modelové řady Ibiza, Leon a Arona. Vozy SEAT Alhambra dodává výrobní závod v Portugalsku, vozy Mii vyrábí závod na Slovensku, Tarraco sjíždí z montážní linky v Německu, Toledo a Ateca vznikají v České republice.

Nadnárodní společnost disponuje jako největší průmyslový investor do výzkumu a vývoje ve Španělsku také Technickým centrem, v němž pracuje 1000 inženýrů na vývoji inovativní automobilové techniky. SEAT již vybavuje své modely nejmodernější technikou z oblasti konektivity a v současnosti uskutečňuje proces kompletní digitalizace, zaměřený na podporu mobility budoucnosti.

 

 

PR

 

Fotky

Další články

Komentáře